Exposició oberta

Mostra TALLERS D'ART 2016

Expo TallersArt 2016Inauguració: Dimarts 5 de juliol, a les 8 del vespre

JOANA BAYGUAL comissaria MIREIA SALLARÈS
Las Muertes Chiquitas

Un projecte multidisciplinari de Mireia Sallarès (Barcelona 1973) que ens parla del plaer i la violència. Durant quatre anys, del 2006 al 2010, l'artista va recopilar moltes entrevistes a dones mexicanes, on l'orgasme com a subjecte funciona com una metàfora de la necessitat de moltes dones d'apoderar-se d'elles mateixes per lluitar i resistir enfront de la violència masclista imperant en el seu context.

NEUS MOLA
Ingenuïtat perduda

L’obra vol representar el pas de la infantesa a l’etapa de la pubertat, l’adolescència, l’edat en què el cos i la ment d’una nena emprenen un canvi hormonal, psicològic i existencial que la convertiran, a la llarga, en una dona madura.

MERITXELL PAPIÓ
De tot se’n diu menjar

Amb aquesta instal·lació responc a una necessitat de reflexionar sobre la manera de menjar ràpida i poc saludable que té la nostra societat.

És una natura morta contemporània amb què qüestiono la qualitat i el valor nutricional dels productes de menjar prefabricat. Denuncio la pèrdua de riquesa biològica per culpa dels interessos econòmics. Els additius no tenen cap valor nutritiu. La seva única utilitat és millorar el sabor, l’aspecte i perllongar la durada dels aliments.

RAFAEL CONTRERAS
No a l'ablació - Sense comentaris - Retalls

L’art com a producte de la societat humana ha de servir per analitzar els diversos components socials. En les tres obres que presenta l'artista, pretén fer una crítica social sobre temes que sempre són d’actualitat, fora i dins de les nostres fronteres.

No a l’ablació vol provocar rebuig i reforçar la idea que aquesta pràctica és una violació dels drets humans de les dones i les nenes, car vulnera la seva integritat física i mental, el dret a viure lliures de violència i discriminació i, en determinats casos, el dret a la vida.

Sense comentaris vol posar de relleu dos reptes complicats com són el control de les armes i la necessitat de fer un tractat mundial sobre el comerç d’armes.

Retalls vol denunciar l’explotació sexual infantil.

Horaris:
De dimarts tarda a divendres d'11 a 14 h i de 15:30 a 20 h
Dissabte de 10 a 14 h i de 15 a 20 h
Diumenge de 10 a 14 h
Tancat diumenge tarda, dilluns tot el dia i dimarts matí.

Andorra, paisatges interiors

Inauguració de la nova Sala d'exposicions del Govern ARTALROC i de l'exposició 'Andorra, paisatges interiors', obres exposades al pavelló andorrà de la 56a Biennal d'Art de Venècia, dels artistes Roqué i Joan Xandri.

ArtalrocROQUÉ

Les obres de Roqué s’han de contemplar com un bell paisatge, amb una tendència a desplegar-se horitzontalment, sense un punt focal real ni un centre de simetria. En el fons, natures mortes reals i postmodernes que porten l’espectador a mostrar-se receptiu per a una trobada amb allò desconegut a través d’una confrontació amb si mateix i un espai amb què pot jugar mentalment.

Una postmodernitat en la qual Roqué evoluciona desimbolt i en què ha erigit una obra en autonomia total que, per bé que s’identifiqui plenament amb les diverses potencialitats d’un sistema de producció precís, ha sabut preservar la llibertat de cercar i trobar. Ofereix a la mirada del visitant tres escultures especialment elaborades per al lloc que se li va reservar a la Biennal de Venècia, tres obres agrupades sota l’etiqueta evocadora d’Inside Inside, que ens il·lustra, si cal, aquest meravellós treball sobre l’espai, al qual no deixa de dedicar, des de fa temps, tota la seva energia creadora per fer que l’objecte de l’escultura es transformi, aleshores, també, en un esdeveniment espaciotemporal.JOAN XANDRI

Davant la tirania d’una gegantina memòria digital imposada pel soft poder vertical de les grans empreses d’Internet, en què l’amnèsia és, de facto, totalment impossible, ja que totes les dades són emmagatzemades i el perímetre privat de milers de milions d’individus ha desaparegut, Joan Xandri, pintor, presenta una quarantena de quadres com la llarga proa d’un vaixell, col·locats drets directament sobre el terra i intricats, sovint cap per avall, de manera que amaguen també algunes parts de les obres adjacents. Aquesta reflexió per aprehendre els límits és la que cada individu s’ha d’imposar per salvar la intimitat, i encara més, la seva ànima, i en fer-ho ens arrossega cap a un altre indret, un espai insòlit on l’espectador i observador és embarcat per la seva imaginació en una segona mirada, el flux de la qual neix en una instal·lació que, de manera voluntària, enterboleix els codis tradicionals de la pintura.

Inauguració: dijous 31 de març, a les 8 del vespre.

Lloc: ARTALROC (antic CIAM). Av. Carlemany, 8. Escaldes-Engordany

Horaris d’ARTALROC:
De dimarts tarda a divendres d'11 a 14 h i de 15:30 a 20 h
Dissabte de 10 a 14 h i de 15 a 20 h
Diumenge de 10 a 14 h
Tancat diumenge tarda, dilluns tot el dia i dimarts matí.

"Bernard Buffet. Post 1958: una simfonia de color de més a més"

La Sala d'Exposicions del Govern acull l'obra d'un dels artistes francesos que ha copsat millor les preocupacions de la societat francesa dels anys de la postguerra, un artista que ha fonamentat el seu art en el privilegi en la pintura figurativa i el realisme social. 

La mostra és una selecció de 49 olis pràcticament desconeguts i que van des del final dels anys 40 fins a la dècada dels 90. 

Fragment del text d'Henry Périer per al catàleg de l'exposició:

"Bernard Buffet es mou amb facilitat en aquest debat etern entre l’esperit i la matèria i sempre guiat per una elegància altiva i un lirisme auster.

Els retrats i els autoretrats del pintor van a l’essencial, són moments de crispació, d’angoixa, són, de fet, reflexions sobre els misteris profunds de l’existència.

Les imatges de Bernard Buffet escapen a la durada i al determinisme del temps. Aquesta intemporalitat dels quadres fixada una vegada per totes és una característica de la seva obra. Els objectes, els paisatges o els personatges del pintor semblen trobar-se en una expectativa perpètua. Són allí fora del temps, una noció omnipresent en l’obra del pintor. Quan el quadre està acabat, sembla com si l’artista hagués passat comptes amb si mateix, dit d’una altra manera, amb l’objecte de la seva pintura. Un silenci pertorbador, unes tonalitats pròpies a aquesta pintura participen granment en aquesta obra que ens arrossega cap a un temps immòbil."

BernardBuffet 01  BernardBuffet 02

*Annabel en maillot de bain. 1960. Oli, 195 x 80 cm. Collection Fonds de Dotation Bernard Buffet. ADAGP - 2015

**Le petit duc. 1969. oli, 65 x 64 cm. Collection Fonds de Dotation Bernard Buffet. ADAGP - 2015


“Manuel Vázquez Montalbán. Pepe Carvalho”

Cartell MontalbanL’exposició 'PEPE CARVALHO' és una col·lectiva d’artistes visuals en homenatge a Manuel Vázquez Montalbán.

A cada un dels artistes participants a la mostra se li va donar un llibre de Pepe Carvalho perquè realitzés una obra sobre algun aspecte que li cridés l’atenció. L'exposició presenta d’una manera plàstica i diferent l'obra de Manuel Vázquez Montalbán i el personatge de Pepe Carvalho. L’exposició 'PEPE CARVALHO', doncs, uneix literatura i art (obra sobre paper – escultura).

També hi trobarem dades de la vida de Manuel Vázquez Montalbán, així com obres seves, ja que un altre objectiu que compleix la mostra és que les persones que la visitin surtin amb un major coneixement de l’escriptor. 

'Pepe Carvalho' és una mostra amb artistes visuals de primer nivell i per a la qual han creat una obra expressament. Cal destacar-ne la participació dels artistes andorrans Fiona Morrison i Javier Balmaseda.

L'exposició és itinerant. Es va presentar l’octubre del 2014 a la Fira del Llibre de Frankfurt, i ha estat a Hamburg i Munic. 

Inauguració: dijous 17 de setembre, a les 8 del vespre. En finalitzar, s’oferirà un petit refrigeri a tots els assistents.

Entrada gratuïta.


“Temps de somnis”

ExpoTempsDeSomnis'Temps de somnis', de l'artista Ricardo Calero, és una exposició que fa referència a una part important del desenvolupament en la història de la humanitat: la identitat, la migració. Un dels factors importants en l’evolució i el desenvolupament de l’ésser humà està íntimament lligat als processos migratoris.

Aquest projecte es presenta mitjançant documents, escultures, instal·lacions, fotografies i vídeos que són el resultat de treballs i accions dutes a terme al llarg de dotze anys, 2001-2012, i es completa amb textos de: Alfonso Armada, David Barro, John Berger, Pati Blasco, Antón Castro, Juan Cruz Ruiz, Rafa Doctor, Nezha El Hajjaji, Iguázel Elhombre, Lourdes Fajó, Agnaldo Farias, Juan Gelman, Ángel Guinda, Carmen Magallón, Ángel Petisme, Miriam Reyes, Helena Santolaya i Grassa Toro, escrits o seleccionats especialment pels seus autors per a aquest projecte.

L'exposició s'inaugura el dimarts 28 d'abril, a les vuit del vespre, i es podrà visitar fins al dimarts 28 de juliol.

Entrada gratuïta.

Horaris de la Sala d’Exposicions:
De dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 20 h
Diumenge de 10 a 14 h
Diumenge tarda, dilluns i dimarts al matí, tancat

 


“75+5 anys de fotoperiodisme”

EFE-ANA p75+5 anys de fotoperiodisme” és un testimoni gràfic d’alguns dels moments més destacats dels segles XX i XXI a escala internacional captats pels fotògrafs de l’Agència EFE, complementada amb fotografies realitzades a Andorra tant per aquesta agència de notícies espanyola com pels reporters gràfics de l’ANA, i que conformen una panoràmica de la història més recent d’aquest país.
Un total de 100 fotografies de l’àmbit internacional i nacional integren l'exposició “75 +5 anys de fotoperiodisme“.

L'exposició recull imatges que recorren des de la realitat quotidiana andorrana a fites com la construcció del túnel d’Envalira o del que en el seu moment va ser el telecabina més llarg d’Europa, passant per moments històrics com el referèndum constitucional del 1993, l’adhesió d’Andorra a la Secretaria Iberoamericana el 2004 i altres testimonis de la presència del país a les principals institucions mundials, com l’Assemblea de les Nacions Unides.

Tot aquest treball de fotoperiodisme va acompanyat d’imatges de l’arxiu gràfic de l’Agència EFE i que mostren el pas per Espanya de personalitats com Martin Luther King, Eva Perón, Che Guevara i els astronautes de l'Apollo 11, així com fets històrics com la trobada Hitler-Franco a Hendaya durant la II Guerra Mundial, la caiguda del mur de Berlín el 1989 o els atemptats a les Torres Bessones de Nova York el 2001.

La Sala d’Exposicions del Govern d’Andorra serà l’escenari d’aquesta mostra, fruit del treball dels fotoperiodistes de les dues agències de notícies i que romandrà exposada al públic del 2 de febrer al 20 de març.