Farga Rossell, Centre d’interpretació del ferro

FargaRossell1  farga2

La vall d’Andorra ha estat una zona productora de ferro entre els segles XVII i XIX. De tot aquest passat, la farga Rossell és un dels testimonis més ben conservats dels Pirineus.

La farga Rossell s’aixecà entre els anys 1842 i 1846 i, malgrat un curt període d’inactivitat, es mantingué oberta fins al 1876. Aquestes dates la converteixen en una de les dos últimes fargues actives d’Andorra.

Avui, la farga Rossell s’ha transformat en un centre d’interpretació per explicar el procés de transformació del mineral de ferro en lingots i la seva comercialització posterior als mercats catalans. Un espectacle multimèdia i diversos audiovisuals introdueixen el visitant en el món del ferro. Els treballs d’adequació de la sala de treball ofereixen la possibilitat de conèixer la trompa, el forn, els dos malls i les condicions de treball. A més a més, les instal·lacions permeten veure en funcionament (dos cops al dia) un dels seus dos malls.

Des del Centre d’interpretació de la farga Rossell s’ofereix també informació per seguir La ruta del ferro, i descobrir, entre altres llocs relacionats amb el món del ferro, el Museu Casa d’Areny-Plandolit, l’església de Sant Martí de la Cortinada, la mina de Llorts i seguir el camí dels traginers de mineral fins a les mines de la collada dels Meners.

Actualment el Centre d’interpretació de la farga Rossell forma part de la ruta del ferro, que s’inclou dins l’Itinerari europeu del patrimoni industrial.

FargaRossell

Guies

Informació d'interès

Serveis
Visites guiades / Durada 1 hora / Visites guiades amb demostració de martinet / Tallers escolars / Botiga / Audiovisual
Accessibilitat
Tot el museu és accessible per a persones amb mobilitat reduïda
Tarifes
· Normal: 5 €
· Reduïda: 2,5 € (grups superiors a 10 persones, entitats i societats col·laboradores, estudiants estrangers, majors de 65 anys).
· Demostració de Martinet: 1,5 € per persona
· Entrada gratuïta: per a escoles i estudiants nacionals, serveis socials, persones amb minusvalidesa, persones inscrites al Servei d’Ocupació, titulars del carnet jove, menors de 10 anys, membres de l’ICOM i l’ICOMOS, titulars de la targeta magna i tots els ciutadans del Principat el primer i el tercer dissabte de cada mes durant tot l'any.
Horaris

· Maig, juny, setembre i octubre: de 10 a 14 h i de 15 a  18 h. Diumenges tarda i dilluns tancat
· Juliol-agost: de 10 a 14 h i de 15 a 19 h. Diumenges tarda i dilluns tancat.
· Novembre a abril: 10-14 h i 15-18 h. Diumenges i dilluns tancat.
· El museu obre de 10 a 14h: 3 i 5 de gener / 25 i 27 de març / 4 de desembre.
· El museu està tancat: 1 i 6 de gener / 1 de maig / 8 de setembre / 1 de novembre / 8 i 21 de desembre.

Adreça
Av. del Través, s/n, AD400 la Massana
Tel.:: +376 835 852
Central de reserves: +376 839 760
A/e: museusandorra@gmail.com
Reserva prèvia obligatòria a la Central de reserves.