Auditori Nacional d'Andorra. Programació 2017

  • Temporada 2017
  • Sílvia Comes canta Fuertes
  • Jean-François Zygel

28/01 ARA MALIKIAN – ‘The Incredible Tour of Violin’

ENTRADA: 20 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

01Ara Malikian (Beirut, 1968) és un famós violinista libanès d’origen armeni establert a Espanya, on s’ha nacionalitzat després de viure-hi 15 anys. Nen prodigi, va ser becat pel Govern alemany i va ampliar estudis a Londres. Ha actuat als millors teatres del món, i com a violí solista ha tocat amb orquestres i directors prestigiosos. Va ser durant set anys concertino de l’Orquestra del Teatro Real de Madrid. I, en els seus 15 anys de carrera, ha realitzat més de 4.000 concerts en tots els racons d’Espanya.

Destaca també la seva contribució al flamenc. És col·laborador habitual del guitarrista José Luis Montón i dels ballarins Joaquín Cortés i Belén Maya. Ha tocat per a Fairuz, la gran diva de la cançó libanesa, i el seu eclecticisme l’ha portat a vincular-se amb grups de tango, jazz i inclús hip-hop i rock com Extremoduro. També és molt notable la seva relació amb el cinema. Ha participat en les bandes sonores de Hable con ella i La mala educación, de Pedro Almodóvar.

Ara Malikian s’ha convertit en un fenomen popular gràcies a espectacles com PaGaGnini o Mis primeras cuatro estaciones. A l’Auditori Nacional ens presentarà la seva nova gira The Incredible Tour of Violin, en què gaudirem d’un viatge sonor que ens portarà de Sarasate i Bach, passant per Chambao i Los Secretos, a Radiohead i Led Zeppelin, i també descobrirem composicions pròpies de l’artista. Un espectacle vertiginós i ple de l’energia que desprèn Ara Malikian en cadascun dels seus concerts.


17/02 MACACO – ‘Comando Sierra Semilla’

ENTRADA: 20 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

02Macaco, un dels artistes més importants de l’escena musical espanyola i un dels més influents de la música llatina a tot el món, a ritme de “Moving”, “Volar” i “Tengo”, presentarà en format semiacústic les seves cançons més populars amb uns arranjaments més íntims, per dur-les a una connexió més propera amb l’espectador.. Al costat de tres dels seus músics: Tirtha (guitarra elèctrica), Miki Huracán Ramírez (guitarra espanyola) i Didac (calaixos i percussió), farà d’aquest concert una nit inoblidable. El so de Macaco és únic i perfectament distingible. Una barreja de reggae, rumba i altres sons llatins amb un groove inigualable que donen com a resultat grans cançons, caracteritzades per la seva personal veu i el seu estil beatbox inconfusible. El seu repertori, que ha portat per festivals i grans recintes de tot el planeta, durant més de 15 anys de carrera i 7 àlbums d'estudi, s'ha convertit en una successió d'èxits. Amb aquest concert s’ofereix l'oportunitat de veure’l en un format molt més proper i exclusiu.

Macaco ha portat els seus directes per tot el món i ha estat guardonat amb multitud de premis al llarg dels 15 anys de trajectòria musical. Artista socialment actiu i compromès amb el medi ambient, Macaco col·labora amb institucions importants per a la conservació del planeta. El seu projecte “Movimiento”, que compta amb el suport i la coproducció de National Geographic, l’ha fet mereixedor del prestigiós premi Ondas per la seva contribució a la lluita per la conservació de l’ecosistema.


04/03 SIDONIE – ‘El peor grupo del mundo’

ENTRADA: 20 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

04Després d’un concert desastrós a la Sala Apolo de Barcelona l’any 98, Sidonie es va sentir el “pitjor grup del món”. Tot va sortir malament i el públic no va parar d’escridassar-los i de llençar objectes a l’escenari. Una setmana després, es van reunir al local d’assaig totalment deprimits i a punt de separar-se. Però, en un instant únic que es va convertir en una revelació, van recordar les dificultats que havien tingut els Beatles, els New York Dolls, Queen o The Ramones en els seus inicis i, afortunadament, van decidir continuar endavant.

Gairebé 20 anys després, 8 discos publicats, milers de seguidors i milions de quilòmetres fets, poden alegrar-se d’haver pres la decisió correcta. Marc Ros (veu i guitarra), Jesús «Jes» Senra (baix i cors) i Àxel Pi (bateria) són els integrants d’aquesta formació barcelonina, un dels grups històrics del panorama musical. Algunes de les seves cançons s’han utilitzat com a sintonies publicitàries, i han fet col·laboracions amb altres artistes de renom com Sopa de Cabra, Pereza, Anni B. Sweet o Love of Lesbian.

Arribaran a l’Auditori Nacional d’Andorra amb el seu últim disc, el vuitè, sota el braç. El peor grupo del mundo, i més concretament el single “Carreteras infinitas”, és un homenatge al pop i a tots els grups que admiren i els han influït, perquè tal com diuen: “abans que músics són fans”. És una declaració d’amor a Elvis, a Bunbury, a Keith, a Serrat, a Alaska o a Beck. A tots els que ens han precedit i als que encara segueixen lluitant i escrivint cada dia una petita pàgina de la història del rock universal.”


07/04 DAVID MICÓ – ‘Original Sato’

ENTRADA: 10 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

05David Micó escull l’Auditori Nacional d’Andorra per fer la presentació oficial del seu darrer treball discogràfic: Original Sato. En aquest disc han intervingut grans músics com Big Dani Pérez de Los Rebeldes, Jorge Rebenaque de Loquillo i Jordi Mena d’Enrique Bunbury, que l’acompanyaran a l’escenari el dia del concert, juntament amb altres referents de l’escena musical andorrana com Carlos Lozano de Persefone i Òscar Llauradó d’Histeriofunk. A més, Carlos Segarra, compositor de Loquillo, ha cedit una cançó per a aquest nou treball.

06A Original Sato la cançó d’autor de David Micó es barreja amb bases de soul i rock-and-roll per donar com a resultat un treball molt personal. Totes les lletres de les cançons les ha escrit l’artista, amb la col·laboració de Carlos Lozano, i destil·len la influència de músics com Leonard Cohen i Bob Dylan. Deu cançons que veuran la llum per primera vegada la nit del concert, i no seran les úniques, perquè els noranta minuts d’actuació encara donaran temps per escoltar algunes de les cançons del seu primer disc i quatre versions molt especials que faran que el públic s’ho passi d’allò més bé.

David Micó és un dels músics de referència i amb més trajectòria al Principat d’Andorra. Es va iniciar als escenaris fa més de vint-i-cinc anys amb el grup V Columna com a cantant i coautor de temes. El grup va assolir un gran èxit i va vendre més de 15.000 còpies del disc Lágrimas y bourbon, que va arribar a la llista d’èxits de “Los 40 Principales” en la vint-i-dosena posició. La seva carrera en solitari, iniciada l’any 2011 amb la publicació del disc Manual de supervivència, l’ha portat a realitzar concerts a diversos locals de Barcelona i Madrid, a promocionar-se en ràdios nacionals de l’Estat espanyol i, fins i tot, ha atret l’atenció d’un segell discogràfic de renom.


04/05 JOSÉ MERCÉ – En concert

ENTRADA: 20 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

07Disset enregistraments publicats des del 1968 i sis-cents mil exemplars venuts els últims quinze anys deixen constància de la grandesa de qui, amb tota seguretat, és l’últim gran mestre del cante de tota una generació: José Mercé.

El cantaor de Jerez és un artista que ha sabut transmetre de manera excepcional que el flamenc és per a tothom, portant-ho a la màxima popularitat sense perdre essència ni profunditat. José Mercé és la veritat del flamenc portada a les grans audiències, especialment des que el 1998 va publicar Del amanecer, un àlbum que, segons el flamencòleg José Manuel Gamboa, "va convertir José Mercé en un artista de masses, i el va col·locar al capdavant de la moguda jonda“.

José Mercé inicia la seva nova gira, que el portarà per tota la geografia espanyola i pels principals festivals internacionals i les capitals mundials. Ho farà juntament amb una banda amb la qual defensarà les joies que s’inclouen a l’àlbum Doy la cara, i no s’oblidarà de repassar alguns dels seus grans èxits.

Un repertori que presenta el millor del pop i el del flamenc sota la mirada d’un dels màxims exponents de l’art més nostre.

 


01/06 JARABE DE PALO  – ‘50 palos’

ENTRADA: 20 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

08Jarabe de Palo torna als escenaris després d’una breu aturada obligatòria per prescripció mèdica: l’any 2015 a Pau Donés, el cantant de la banda, li van diagnosticar càncer de colon, i el grup va haver d’anul·lar els més de 35 concerts previstos per a la gira europea i americana. Ara, recuperat, celebra el seu cinquantè aniversari i el vintè de carrera de la banda amb 50 palos, el seu onzè CD.

Per a l’ocasió, han despullat vint-i-un dels seus temes per ser interpretats en estat pur, tan sols amb piano, veu, violoncel i contrabaix. I els acompanyen amb una nova cançó: ‘Humo’, una cançó d’amor dedicada a la vida. Per presentar aquest doble CD, proposen una posada en escena neta, en què la música estarà decorada amb imatges. La intenció és estar més a prop que mai, quatre músics tocant cançons de Jarabe gairebé tal com van veure la llum; mostrar l’essència dels temes, per deixar espai als matisos i a la imaginació.

Principalment coneguts pels seus èxits “La flaca”, “Depende” i “Bonito”, Jarabe de Palo és un grup de rock espanyol de fama internacional. Són creadors fins i tot de la seva pròpia discogràfica, la Tronco Records, sota la qual van publicar el seu àlbum Orquesta reciclando, que els va fer guanyadors d’un Grammy Llatí. El grup també ha rebut altres premis al llarg de la seva trajectòria, i ha comptat amb la col·laboració d’artistes de renom com Antonio Vega, Jovanotti, Vico C, Celia Cruz, Joaquín Sabina, Alejandro Sanz, Antonio Orozco i Carlos Tarque d‘M-Clan.


15/06 BLUETONICS

ENTRADA: 10 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

09    10

Bluetonics és un quintet de blues andorrà amb una trajectòria de cinc anys, però la composició actual la formen: Àlex Bagaria (harmònica i veus), Marc Casadevall (guitarra rítmica, dobro i veus), Otilio Pinto (baix), Òscar López (guitarra solista) i Èric Barse (bateria). Ofereixen una fusió musical que comença pels ritmes de Louisiana i evoluciona fins a la solidesa de Chicago. Rhythm-and-blues i blues electrònic en estat pur.

Aquest serà el primer concert dels Bluetonics a l’Auditori Nacional d’Andorra, amb la col·laboració de dos artistes reconeguts internacionalment per la seva habilitat amb l’harmònica: Joan Pau Cumellas i Víctor Puertas. Tot i que es coneixen bé i comparteixen passions, molt poques vegades han pogut coincidir en un escenari a causa dels seus compromisos personals. Per tant, tenir-los els dos junts tocant l'harmònica serà un fet gairebé excepcional, el plat fort de la nit.

Joan Pau Cumellas ha experimentat tots els estils, des del blues més rural fins als boleros, el jazz, el country... Ha publicat dotze àlbums i ha participat en més de trenta-cinc. La seva participació en festivals internacionals l'ha fet voltar per tot Europa. Víctor Puertas ha compartit escenari amb els millors harmonicistes de blues del nostre temps, i amb el seu duet The Suitcase Brothers van ser segons a l’International Blues Summitde Memphis l’any 2013. Tot i ser un dels harmonicistes de blues més destacats de l'escena europea, la seva col·laboració amb Bluetonics serà principalment amb l’orgue, la seva segona passió, que l'ha portat a fer gires per Europa amb els diversos projectes que compagina.


22/06 DAVID SIX – ‘Solo piano’

ENTRADA: 15 €
HORA: 21.30 h.
link Comprar entrada en línia

11Amb la col·laboració del Foro Cultural d’Àustria, David Six arribarà a l’Auditori Nacional d’Andorra tot just després d’actuar a Barcelona, convidat pel Festival Internacional de Música Avançada Sònar d’enguany. Amb motiu del concert, el compositor crearà una peça nova titulada ‘Andorra’ (op. 72), que s’estrenarà mundialment el dia del concert. No hi faltaran les interpretacions de les seves obres per a piano més recents i algunes improvisacions espontànies que tant caracteritzen els seus directes.

David Six és pianista, compositor i instrumentista austríac. Conegut principalment com a artista solista i líder de diferents grups, participa també en molts altres projectes, com en el col·lectiu d’improvisació Radikalinsky i en el conjunt de música contemporània Stargaze. Com a compositor és molt productiu: contínuament apareixen excel·lents gravacions i pel·lícules amb la seva música. Actualment ha sigut escollit per representar la música austríaca en el marc del programa NASOM (New Austrian Sound of Music) del Ministeri d’Afers Exteriors d‘Àustria per al període 2016-2017.

El peculiar estil del pianista sorgeix del fort impuls per compondre i de la llibertat amb la qual interpreta las obres clàssiques. Amb un so inequívocament propi al piano i una apassionada tendència a la improvisació, David va alternant en els seus concerts, i amb gran fluïdesa, els diversos gèneres del jazz contemporani (Modern Creative Jazz) i de la música clàssica.

Lloc: Auditori Nacional d'Andorra
         Carretera de Segudet, AD300 Ordino

Hora: Tots els concerts començaran a les 21.30 h.

link Venda d'entrades en línia

Per a més informació:
Ministeri de Cultura, Joventut i Esports
Àrea d’Acció Cultural
Tel. +376 875 708
promocio.cultural@andorra.adSílvia Comes canta Fuertes

Data: 26 d'abril

Hora: 20 h

Entrada gratuïta

Gloria Fuertes

Gloria Fuertes ocupa un lloc imprescindible en la poesia femenina de la postguerra. La seva fama es deu, principalment, a la seva obra per a nens, i queda amagada una gran obra literària que destaca pel seu to subjectiu i irònic, versos de gran musicalitat i amb una cadència natural del llenguatge oral que fa seu en el seu propi univers de dona lliure, defensora de valors solidaris, compromesa socialment amb la causa feminista i l'antibel·licisme, poeta social i emocional, poeta de guàrdia que denuncia injustícies en les seves estrofes, poeta actual.

A aquesta Gloria Fuertes canta Sílvia Comes.

Jean-François Zygel. Ça reste entre nous, improvisations sur Bach

Data: Dimecres, 22 de novembre

Hora: 21 h

Entrada general: 20 €

Entrada escolar: 5 €

link Venda d’entrades

JeanF Zygel

Compositor i pianista improvisador, guanyador de la Victoire de la Musique el 2006, Jean-François Zygel renova el concert clàssic obrint-lo a l’improvisació, a les músiques del món i a la chanson.

Home d’espectacle, Jean-François Zygel també és professor al Conservatori de París, on va fundar fa quinze anys la classe d’improvisació de piano.

Des del 2015, presenta ‘La Preuve par Z’ tots els dissabtes a France Inter.

«Malgrat tot, la improvisació és una història divertida. El públic no sap què escoltarà i l’improvisador no sap què tocarà. Tinc el sentiment d’haver improvitzat sempre. D’aquesta pràctica en vaig fer un ofici. Aquest vespre, una vegada més, Bach és un amic de tota la vida, fidel, present. Espero que em perdoni per haver-li pispat un ritme, una melodia, alguns acords. El millor seria que no en sabés res. Queda entre nosaltres, oi?»